16 mei 2019

Mijn top 5 op The Next Web Conference 2019

Als je Studio Ronduit via Instagram volgt, heb je vorige week al kunnen zien; ik was aanwezig bij The Next Web Conference. Voor het eerst! Daarom lijkt het me leuk om een top 5 te maken van de beste talks die ik heb gezien op de conferentie.

Waar héb je het over?

Voor de mensen die niet weten wat The Next Web (of kort weg TNW) is; het is één van de grootste internationale conferenties op het gebied van technologie en nieuwe media. Hier worden allerlei presentaties gegeven over onder andere Blockchain, AI en andere innovative technologieën. Daarnaast is nog van alles te doen zoals workshops of een rondje in het reuzenrad.

Sprekers laten hun licht schijnen op de tech die er is en wat gaat komen. Ze beantwoorden vragen als; “Hoe eng is kunstmatige intelligentie?”, “Kan een robot slimmer worden dan de mens?” en “Hoe kunnen we met technologie de wereld een beetje beter maken?”.

De sprekers van dit jaar waren onder anderen: Guy Kawasaki, één van de eerste werknemers van Apple, Larry Sanger, medeoprichter van Wikipedia, en Alexander Klöpping, technologie journalist en vaak geziene gast bij De Wereld Draait Door.

Mijn top 5

5. Guy Kawasaki,Werkte voor Apple in de beginjaren

Guy Kawasaki is een veel gevraagde spreker. Deze man sprak bij The Next Web over zijn ‘top 10 lessons of life’. Aan de hand van anekdotes vertelde hij waar hij zoal tegen aan is gelopen in zijn (werkende) leven. En wat hij daarvan heeft geleerd. Ik vond het vooral leuk om hem te horen spreken over zijn tijd bij Apple en het werken voor Steve Jobs. “Alles wat wordt gezegd over Steve Jobs is waar; het was een erg moeilijke baas om voor te werken.” Maar juist daarom, vertelde hij, was Jobs een van de beste bazen die hij ooit heeft gehad.

Naast een aantal open deuren en wijsheden die we eigenlijk allemaal wel kennen, kwam ik op sommige punten toch wel op nieuwe inzichten en was het inspirerend. Vooral omdat hij écht uit het vak komt komen clichés harder aan.

4. Alexander Klöpping

Velen kennen Alexander Klöpping vooral van De Wereld Draait Door. Daar is hij vaak te gast als het over nieuwe technische snufjes gaat. Naast ‘tech-expert’ is hij tegenwoordig ook mede-oprichter van Blendle, een succesvolle digitale kiosk voor kranten en tijdschriften.

Op het podium van TNW ging hij in gesprek met Boris Veldhuijzen van Zanten, één van de oprichters van The Next Web. Dat werd een onverwacht interessant gesprek! Het ging vooral over zijn baan als CEO van Blendle en wat daar allemaal bij komt kijken. Ook kreeg hij terecht groot applaus uit de zaal toen hij een punt maakte over het consumeren van nieuws. “Dat gene wat je slimmer maakt, je inspireert, waardoor je andere mensen beter leert begrijpen. Dat gene wat je helpt met stemmen in de democratie en kiest voor de mensen die goed zijn voor het land in plaats van de mensen die het hardst kunnen schreeuwen. Dat is belangrijk. Hier horen we voor te betalen.”

3. Bracken Darrell, Logitech

Logitec is in de jaren 90 snel gegroeid door in te haken op randapparatuur voor desktop computers. Maar met de dalende verkoopcijfers van desktops door de opkomst van laptops en mobiele apparaten is ook hun omzet gedaald. In 2012 kwam Bracken Darrell als CEO werken voor Logitec. En met succes; in de jaren na zijn aantreden is de winst flink verhoogd.

Een goede leider dus, die Bracken. Erg sympathieke vent trouwens. Hij maakt alleen de fout om met de verkeerde clicker zijn presentatie te doen. Een Logitech clicker notabene! Die werkte niet waardoor de volgende slide niet in beeld kwam. Gelukkig kon hij er zelf om lachen en loste hij het op met de nodige humor.

CEO Bracken Darrell vertelt dat hij Logitech niet ziet als een techbedrijf maar als een design bedrijf.

Zijn verhaal ging over teams. En over waarom hij eigenlijk een hekel heeft aan grote bedrijven. Namelijk de hierarchie die daar heerst. Daarom bepleitte hij dat je een team altijd als groepen van 2 personen moet zien. De interactie die je hebt met één persoon is namelijk heel anders dan wanneer je met twee personen spreekt, of vier of tien. Teams van twee personen werken het beste. Wanneer je het zo ziet worden ook hele grote teams erg persoonlijk. Leuke talk om terug te kijken!

2. Laure Cucuron, TerraCycle

Ik had absoluut geen hoge verwachtingen bij deze talk. De titel was “Rethinking packaging: fighting plastic pollution”. Niet dat het me niet interesseerde maar ik had nooit nagedacht over deze manier van afval verzamelen. Of beter gezegd; zorgen dat er geen afval meer is.

In de intieme setting van ‘venue 8’ (erg creatief zijn de namen van de stages niet) vertelde Laure Cucuron over hoe het bedrijf TerraCycle, met hun initiatief “Loop”. Ik had er nog nooit van gehoord.

Afval bestaat niet in de natuur, vertelde ze. Alles wat de natuur maakt wordt weer afgebroken door de natuur. Mensen maken wél afval. Daar probeert Loop verandering in te brengen, door verpakkingen opnieuw te ontwerpen met materialen die lang mee gaan en deze te hervullen. Eigenlijk het principe dat de melkboer vroeger al gebruikte met hun glazen flessen. Maar Loop doet het niet alleen met melk. Zij hebben verpakkingen herontworpen voor onder anderen deodorant, ijs en tandpasta. Deze producten worden aan huis geleverd en de lege verpakkingen worden weer opgehaald en opnieuw gebruikt. Economisch zou het ook goed te doen moeten zijn; een verpakking van Loop gaat 100 keer mee. Daardoor blijven de kosten van de verpakking per product laag.

Zelf maak ik veel gebruik van de bezorg-supermarkt Picnic. Het moet voor zo’n bedrijf geen moeite zijn om dit idee ook te gaan toepassen. Ik zeg; doen!

1. James Bridle, Schrijver ‘New Dark Age’

Bridle heeft een kritische kijk op nieuwe technologie. Hij legt het uit aan de hand van cijfers. Daaruit blijkt dat het door opwarming van de aarde steeds moeilijker wordt om het weer te voorspellen maar ook dat Co2 uitstoot mensen steeds dommer maakt.

Oké, klinkt erg saai, al die cijfers. Maar aan de hand van deze cijfers legt hij een link met technologie en de manier hoe we steed meer in de handen leggen van computers. Een magazijn van Amazon is voor een mens compleet onlogisch in gedeeld. Dit is omdat computers bepalen waar alles ligt. Dit om een zo efficient mogelijk proces te creëren. Gevolg daarvan is dat alleen wel dat medewerkers weer met een computer om hun pols door het magazijn lopen om te zien waar ze naartoe moeten. Dit soort methoden komen steeds vaker voor, iedereen is afhankelijk van computers. Denk ook aan GPS-system. Doordat mensen meer vertrouwen op het GPS-systeem dan op hun eigen instinct leidt dit in bijvoorbeeld Death Valley daadwerkelijk tot doden. Mensen blijven door rijden ondanks dat het steeds droger en donkerder wordt, puur omdat hun navigatiesysteem aangeeft dat dit de juiste weg is.

Samengevat ging deze talk vooral over de gevaren voor ons, als mens, als we niet blijven begrijpen hoe de technologie werkt. Computers maken fouten als er teveel gebruik wordt gemaakt van algoritmes. Als computers samenwerken met mensen kunnen deze fouten worden voorkomen. Ook moet volgens Bridle data en kennis en macht worden gedecentraliseerd. Ieder individu moet controle hebben over hun eigen data.

Gedeelde 1 plaats.  

Maaar op de gedeelde eerste plaats staat comedian Pep Rosenfeld. Hij was presentator bij de “main stage”… En hij was gewoon geinig.

Boom Chicago, zijn comedy-club in Amsterdam, was ook aanwezig op TNW en gaf op de eerste dag een workshop “Humor makes Business Better”. Die heb ik helaas niet kunnen volgen. Ik hoop dat er volgend jaar een talk over is want het klinkt erg interessant!

De talks terugkijken

De livestreams zijn hier terug te kijken. Het is wel een beetje een gedoetje als je zoekt naar een specifieke spreker. Maar zodra de losse video’s van de talks online staan update ik dit artikel!